Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tartışma-Duygu mu Teknik mi?

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Tartışma-Duygu mu Teknik mi?

Arkadaşlar,

Bu başlığı özellik bir konuda fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.

Herkesin düşündüğünü düşünüp yazmasını istiyorum. Çünkü müzisyenlik sınav sorusu gibi bir şey sorduğum. Özellikle, GİTARİSTLER, GİTAR EĞİTİMCİLERİ, MÜZİSYENLER, İCRACILAR, buyurun kapışalım biraz.

Cevap, ben de bilmiyorum. Ama yaklaşımlarım var. Şimdilik kendime saklıyorum. Tartışma biraz ilerlesin, ve durulsun açıklamalarımı yazacağım.

Teorik soru Duygu mu, Teknik mi?

Pratik örnek Bu İş Çok Zor Yonca ve Hayalet Sevgilim.

Yani bir yanda Bülent Ortaçgil gibi bu işe yıllarını vermiş bir adam, efsane bir şarkı yazarı, Türkiye'nin en nazik vokali vb vb

Diğer köşede İrem. Tek kelimeyle yolun başında. Bilinen tek bir şarkısı var. O da asparagas olarak yayılmış.

Ancak Türkiye de halk hangi şarkıyı daha çok biliyor dersiniz?

Cevap çok basit olacaktır. Hayalet Sevgilim.

Şimdi lütfen ön yargıları bir kenara koyalım.

Bir yanda, alt yapsınıda Erkan Oğur gibi efsane isimlerin olduğu, albümü basılmış, melodi ve armonisi gerçekten çok sıkı bir şarkı var, yılların ekiminin hasadı bir şarkı var.

Diğer yanda, solosu bile olmayan, hatta iyi bir aranjeden eksik (cep telefonlarından yayılan versiyonu), ham oğlu ham, akor arpejli, kayıtı alabildiğine dandik, bir şarkı var.

Yonca hala bir çok insan tarafından bilinmez.

Hayalet Sevgilim? Kesinlikle daha popüler.

Pekiii neden?

Neden arkadaşlar neden ya? Gerek müzikal açıdan, gerek sosyo-ekonomik açıdan, anlatın bunu bana

Tartışma sanat çerçevesi içinde kalsın diye de DUYGU mu TEKNİK mi, nedir bu işin sırrı diyorum?

Ve neyse neden?

Hatta yabancı müzik de, Bob Dylan-Knockin On Heavens Door, ve aynı şarkının Gun's and Roses cover'ı. Bob Dylan versiyonu çok daha popüler. Aynı tartışmayı bu örnek üzerinden de yürütebiliriz.

Buyrun meydan sizin?

Bu arada bahsettiğim 4 şarkıyı da inanılmaz severim. Kimseyi aşağılamak, gücendirmek gibi bir amacım yok, sadece tartışmayı kızıştırmaya çalışıyorum.

Herkes buyursun. Ama lütfen açıklayıcı, örnekleyici olarak anlatalım. Olur mu la, Bülent Abi İremi döver, Slash'siz şarkı olmaz falan demiyelim, böyle yarışa sokmayalım.

Akortlu kalmayalım, bi akordu bozalım, tuner var herkes de, yaparız tekrar

İlk kez gitara başlayan biri için duygu önemli değildir. Duygu nedir onu bile bilmez. Biraz zaman geçmesi ile, tuşe gelişiminin ardından icra olayına geçerse duygu orda başlar. Sonrasında teknik+duygu karşımıyla: Haz duyulur.
    OLAY budur !

Hangisi önemli diyorsan:
    Ultra, max,... teknik ile hatta ışık hızı ile solo atılsa, hiç duygu olmassa: Benim gözümde değeri yok.
    GElibolu nota değerinde, minör den bir solo atılsın. Dümdüz, hiç teknik olmadan. Benim için değeri vardır.
    Ama ph denilen olay bir teknik değilmidir? Duyguyu şaha kaldırmıyormudur? Bend de öyle değilmi? Sweep de öyle değil mi? Bunlar teknik değil mi? Duygu ifade etmiyormu? O zaman bunlar aynı ŞEY !!!
    Ayırmaya gerek yok.
    DUYGU=TEKNİK
    .................

Yorum

Açıkcası bunun pek uzun uzun tartışılacak bir yanı yok. Müziği matematik ve fizik gibi bilim dallarını içermesine rağmen bilim dalı olmaktan çıkaran şey estetik ve dışa vurumdur. Tabii bu duyguların dışa vurumunu ortaya koyabilmek için illa ensturman üzerinde bazı temel tekniklere hakim olmak gerekir. İşin kısacası 25 dk boyunca bildiğin yüksek armoni ile klavyeyi baştan aşağı kazımakta, 3 akor vurup tek telden solo atmakta bir şarkıyı güzel yapmaz. Şarkıyı güzel yapan içindeki duygu ve düşüncelerdir... Ha ama bazı şeyler zevk meselesidir bazen çok ağır edebi bir kitap okumaktan hoşlanırsın bazen kısa ama etkileyici bir roman

Yorum

Konuşmayı, söz sanatlarını benimsemeden şiir yazamazsın sonuç olarak

Yorum

Erdoing yıkmış ortalığı.Katılıyorum.

Yorum

Insanlarin hangi durumlarda daha cok muzik dinlediklerini incelersek, hangi tarz muziklerin daha populer olacagini sezinleyebiliriz.

Insanlar gunluk hayatta muzigi arkaplan doldurmak için dinlerler. Kimse muzigi sanat oldugu icin dinlemez, kendisini yaptigi isten biraz uzaklastirdigi icin dinlerler. Metroda muzik dinleyen bir kisi niye muzik dinliyor? Sanat icin mi? Hayir, tabi ki de metro yolculugunu daha kisa hissetmek (kafa dagitmak) icin dinliyor.

E simdi, siz kafa dagitmak icin, aranjesi guzel,cok agir armoniye sahip, cok uzun, sololari olan bir sarki mi tercih edersiniz? Yoksa, dis tak dis tak o anda keyif vermesi icin anlik bir zevk icin mi dinlersiniz?

Sorunun cevabi cok basit. Ve hayir verdigim ornekler bana uymuyor, araba kullanirken caz, blues ve klasik muzik dinlemeyi severim. Ya peki ise giderken? Populer ne varsa iyi geliyor...

Yorum

2 sene klasik + 9 sene elektro gitar çalan birisi olarak bu tartışmaya şöyle bir fikir katayım kendimce, özellikle yeni başlayan arkadaşlar teknik bilmelisiniz yoksa duygularınızı ifade edebilecek nota dizilimlerini oluşturamazsınız, hiçbir çaldığınız şarkı size kendi ürününüz kadar haz veremeyecektir. Kendi ürününüz ise temelde duygularınızla yoğurulur teknikle bütünleşerek ortaya besteniz çıkar. Ayrıca şunuda belirteyim, aynı teknikler öğretilmiş sürekli gözlem altında tutulmuş 2 gitarist için deney yapılsa ve aynı parça solo kompozisyonu önlerine konsa kayıtlar aynı olmayacaktır. Çünkü duygusunu katabilen gitarist parçayı yaşayabilen gitarist ( hisseden ) o parçaya ayrı bir süslemeler yapacaktır. O kompozisyonda kendisini bulmaya çalışacaktır. Ancak diğeri sadece olduğu gibi teknikle doldurup önünüze sunacaktır.
              Son güncelleyen korn_u17; 10-01-2011, 00:46.

Yorum

Duygu=Teknik ?

Bora Ulusoy'un yazılarında bir gitarist üç etmenden oluşur:
                Teknik
                Duygu
                Ton

Ve bir çok yorumcu da Duygu ila Teknik'i birbirinden ayırır.

Daha Alternate Picking'in ne olduğunu bilmeden çok güzel sololar atabilen, akor kurulumunlarının a'sını bilmeden, çok güzel şarkı yazan arkadaşlarım var.

Teknikleri çok zayıf, ancak sahnede duygularıyla kurtarıyorlar.

Benim bu tartışmayı açma sebeplerimden biri de, Duygu'nun Teknik'ten üstün olduğunu düşünmemdir.

Söz sanatlarını bilmeden şiir yazılmaz mı, yoksa şiir yazıldıktan osnra mı söz sanatları ortaya çıkmıştır. Yani söz sanatları şiir içindir, şiir deki duygu için. Müzikte de Teknik mi önemlidir Duygu mu sorusunda bence Duygu. Geri kalan tüm teknikler, Duygu'yu anlatabilmek içindir, ama Teknik kasmadan Duygunuzu da anlatabiliyorsanız, daha ne olsun?

Örnek Şarkı: Duman-İçerim Ben Bu Akşam

Yorum

Teknik duyguyu arttırmak için kullanmalı. Lakin müzik duyguya hitap eden bir sanattır. Sadece solosu olsun daha teknik sololu bir şarkı yazayım diye uğraşırsan mahallendeki hiç kimse etkilenmez
                  Yalnızca gitardan ve müzikten anlayan kimseleri etkileyebilirsin diye düşünüyorum ben açıkçası...

Yorum

Ne güzel demiş Bora abi!
                    Ben TON a kadar inmeyeyim dedim ama =) :
                    ton=duygu=teknik

Neden böyle yazıyorum?
                    Ayrılamaz parçalar bunlar. Birbiri ile ilintili. Farklı kavramlar, ama bir gitarist için tek parça...
                    ( Elbette ayrı kategorilerde incelemek gerekir. FArklı bilgiler sentezlenip, bilgi dağarcığı kurulabilir. Ben ayırt edemiyorum.)

Duygularımı yansıtmak için sağlam bir teknik im olmalı. Sonrada ona uygun yırtıcı bir ton...

(Burdaki amaç ufak tartışmalar yaratmak değil, gücenmeyesin. Sadece samimi bir şekilde düşünceleri aktarmak. Özenle yazılanları okuyorum...)
                    Son güncelleyen heavyR; 10-01-2011, 13:39.

Yorum

Konuşmayı bilmeyen bir insan düşüncelerini nasıl anlatabilir ki? Aynı şekilde, tekniğinizi oturtmadan duygularınızı aktarmak zor olacaktır. Ayrıca bir şarkının çok ünlü olmasını sağlayan unsurlar sadece duygu ve teknikten ibaret değildir.

Yorum

HeavyR hocam,

Oscar Wilde'ın bi lafı var, demişki amcam,nerde bir kişiyle aynı fikirdeyim, afaganalr basıyor, yanlış mı düşünüyorum diye.

Ya gerçek anlamda, başlıkta da dediğim gibi.

Tek bi amacım var, tartışma yaratmak. Yoksa bende küçük sweeplerin, tappingin, lap guitar, spoon slide, gibi absürd tekniklerin hastasıyımdır.

Gerçeğe giden yol şüpheden geçer

En büyük İnanlılar, Ateistlerden çıkar. Tersi de doğrudur.

Yorum

Şöyle; konuşmak doğal olarak insanın 3 yıl içinde edindiği, ve bunun için çalışmadığı bir şeydir.

Ha diksiyon ayrı mesele

Ya Müzisyenlik'te böyle bir şeyse

Mesala şöyle bir bakalım, 60larda Guitar Pro yok, TAB yok, Nota araki bulasın, Teknik? Elektro gitar nbasıl çalınır kimse bilmiyor.

Hatta Bob abi alıyor eline, tüm country gitaristleri kızıyor aforoz ediyor adamı.

Ama bir bakıyoruz BOB DYLAN, DEEP PURPLE, PINK FLOYD, JIMI HENDRIX gibi efsane enflasyonu var.

Bir de burdan yakalım mı?

Hendrix abi demiş ki, ki ben buna katılmıyorum ama o demiş yani bir dakka ayırmak lazım:

"Hiç bir zaman armoni çalışmadım, Ne de teknik. Yazdıklarımı tab olarak yazdım. Ve sadece kulağımı ve deneyimimi çaldım."

Grubunun adı neden the Experience denildiğinde verdiği cevaptır bu.

Sizce neden bu kadar yenilikçi.

Çünkü sınırlarını bilmiyor.

Evet bildikleriniz sizi sınırlar.

Tarrega adında bir amca oğlu çıkıyor diyor ki arkadaş ya biz bunu tırnakla çalalım parmaklarımız takılıyor.

Bütün Klasik gitaristler aforoz ediyor adamı.

Bu gün Tarrega diyince bir dakka saygı duruşuna girmeyen klasik gitarist gördünüz mü?

Ha ben tonun sıcaklığını sevdiğim için parmak uçlarımla çalarım. İki kat daha fazla zamanımı yer, ve anam gelir kapıyı çalar, gözlerim doldu oğlum napıyosun der?

Şimdi ise TEKNİK gani, TON gani, GİTAR gani, ...

Açıkçası 80'den sonra dünya müziğinde aman aman bir duygu göremeiyorum

Yorum

Olay eskiye dayandı! Ruhtan geleni bedene dökmeye. Sınır olmadan. Belli bir kalıp olmadan. Burda işler karışır =)
                            O zamanları yaşayamadık, soluyamadık. Şimdi her şey daha kolay. Ya da dahamı zor ?
                            Açıkcası kafamı durdurdun, eskiye dayanarak. O zamanlar nasıl oldu diye?
                            Öz olan Ruh ise, bedeni yöneten, olaya anlam katan gene ruh ise; o zaman iş duygudur...
                            Aslına bakarsan yazdıkça karıştırılacak bir şey. O mu bu mu? diye. Çok çelişkili...

Yorum

heavyR aslında herşey su soruya dayanıyor.

Beden mi Ruh mu?

Materyalist dünya her zaman Beden manyağıdır.

A-Materyalistlerse Ruh.

Hangisi daha üstündür.

Bu sorunun cevabı İNANÇtır.

İstersen MSN, facebook bir yerden teke tek devam edelim?

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X